Vogel gevonden - Vogelasiel

Ga naar de inhoud

Vogel gevonden


U heeft een vogel gevonden, wat nu?

Het leven wordt tegenwoordig voor onze vogels steeds gevaarlijker. Nog steeds neemt het aantal slachtoffers onder hen toe. Dit is met name te wijten aan het verkeer dat steeds drukker wordt, katten, roofvogels enz. Veel vogelleed wordt ook door de mens bewust of onbewust veroorzaakt zoals plastic afval in de sloten, visdraad etc. Dit vogelleed kan voorkomen worden.

Voorkom onnodig ingrijpen! Niet in alle gevallen hoeft u de vogel te helpen. Lees daarom zorgvuldig de volgende informatie door, zodat u weet:

1. wanneer u de vogel moet helpen
2. wanneer kunt u beter niet helpen
3. hoe u een vogel kunt helpen

Wanneer moet u een vogel helpen?

Potentiële kandidaten voor de opvang zijn:
  • Een nest met jonge vogels, dat op de grond is gevallen. Bijvoorbeeld na een zware storm.
  • Achtergebleven pulletjes wanneer de moedereend dood is.
  • Vogels die duidelijk gewond zijn.
  • Vogels die door een kat gebeten zijn.
  • Vogels die tegen een raam gevlogen zijn en na enkele uren nog niet hersteld zijn.

Wanneer kunt u beter niet helpen?

In de volgende gevallen hoeven de vogels meestal niet naar de opvang:
  1. Jonge vogels met veren: jonge vogels verlaten het nest als ze nog niet vliegvaardig zijn. Omdat ze de vliegkunst niet goed beheersen, verstoppen ze zich op de grond. De ouders blijven ze in die periode voeren. Mocht u jonge bevederde vogels op een open plek vinden, dan kunt u hen het beste naar een beschutte plek in de buurt   brengen. De ouders vinden hen weer terug.
  2. Jonge uiltjes: Ook jonge uiltjes verlaten het nest voordat ze goed en wel kunnen vliegen. Ze zitten vaak in de omgeving van het nest of broedhol op de takken en worden om die reden takkelingen genoemd. Af en toe valt een uilskuiken tijdens zo’n uitstapje een takje te veel aar beneden. Indien ze op de grond belanden, klauteren ze vrolijk weer naar boven of blijven tijdelijk op hun aardse plek zitten. De ouderdieren weten hen feilloos te vinden, doordat de takkelingen met hun geroep bedelen om eten. Dit voeren gebeurt bij uilen natuurlijk ’s nachts. Jonge uilen op de grond zijn geen vondelingen en deze kunt u met een gerust hart “alleen” achterlaten.
  3. Eenoudergezinnen: er zijn vogelfamilies waarbij één van de ouders is verdwenen. Bijvoorbeeld bij mezen is de overgebleven ouder bijna altijd in staat al het benodigde voer voor de jongen aan te slepen. De jongen hebben bij hem of haar dan ook zeker meer kans op overleven dan wanneer u ingrijpt. Probeer ook niet te helpen door voedsel neer te leggen.

Hoe kunt u een vogel helpen?

  1. Maak een niet te grote doos klaar voor gebruik. Op de bodem legt u wat kranten of een oude doek. Maak enkele luchtgaten in het deksel voor ventilatie.
  2. Pak het dier eventueel met een doek op. Wees voorzichtig met vogels zoals reigers, zij hebben scherpe snavels en klauwen. Soms zijn ze, ook wanneer ze ziek zijn, razendsnel.
  3. Zet de doos op een rustige en niet te warme of koude plaats. Plaats de doos bij voorkeur buiten in de schaduw (mits het niet vriest). Rust is belangrijk, veel vogels ondervinden stress van de aandacht van mensen.  Ze raken dan in shock en kunnen sterven!
  4. Noteer de vindplaats.- Geef het dier géén eten of drinken. Brood is schadelijk voor de meeste vogels, met name als ze niet in orde zijn. Voor jonge vogels is brood zelfs dodelijk. Zij kunnen dit voedsel niet verteren. Melk kan voor alle vogels dodelijk zijn. Ze krijgen er darmonstekingen en diarree van. Druppel ook geen water in of langs de snavel, veel vogels verslikken zich makkelijk en kunnen daardoor een dodelijke longonsteking oplopen.
  5. Breng de vogel zo snel mogelijk naar de opvang of laat dit doen door de dierenambulance.U kunt bij ons altijd een vogel brengen. Indien niemand aanwezig is, kunt u de vogel in onze opvangkist bij de ingang achterlaten. Wij zouden het zeer op prijsstellen als u dan ons even wilt bellen zodat wij er snel voor kunnen zorgen dat het de juiste verzorging krijgt.
  6. Laat in het broedseizoen (maart t/m juli) uw kat pas na 10.00 uur naar buiten en houd hem tijdens de nacht binnen. Doe uw kat een duidelijk hoorbaar belletje om. Zo worden de vogels gewaarschuwd.
Copyright Vogelasiel Bergen L. 2018
Terug naar de inhoud